1990-luvun alun Flatliners-leffassa (eihän kukaan muista sitä nimellä Raja tuntemattomaan) lääketieteen opiskelijat keräsivät tietoja tuonpuoleisesta pysäyttämällä sydämenlyöntejä.
Näin loppukesästä kulttuurielämysten etsijä joutuu vastaavan pysäytyskokeen uhriksi, ainakin jos sattuu osumaan pääkaupunkiseudun ulkopuolelle.
Kehäkolmosen sisällä vielä juhlaviikkoillaan, mutta muualla Suomessa festivaalit on koettu. Teattereissakin yritetään vasta saada syksyn näytelmiä puolivalmiiksi ennen ensimmäisiä ennakkoja.
Kulttuurisulku on tappavan kattava etenkin maanantaisin, jolloin ei ole konsertteja ja suuri osa taidemuseoista ja gallerioista pitää ovensa kiinni.

Today is a good day to die.
Flatlinersien Nelsonin kuolematon lainaus pätisikin sopivasti juuri maanantaihin, ellei Kiefer Sutherlandin näyttelemä hemmo olisi odottanut ihmiskokeita onnellinen virne naamallaan.
Elokuvan pysäytetyt alkoivat nähdä väläyksiä lapsuutensa painajaisista. Kulttuurisulusta kärsivän toinen vaihtoehto on paeta elokuvateatteriin katsomaan Hollywood-myllyn kesällä suoltamia merirosvo- tai katastrofispektaakkeleja.
Ja onko siinä sitten mitään eroa?